Κυριακή, Οκτωβρίου 29, 2006

Ο ΣΜΑΡΑΓΔΕΝΙΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ






Και όταν βρέθηκα τέλος στην κεντρική αίθουσα του σπηλαίου, είδα μπροστά μου έναν γέροντα νάναι καθισμένος σ’ έναν χρυσό θρόνο. Στο ένα του χέρι κρατούσε τον σμαραγδένιο πίνακα, που είχε σκαλισμένα απάνω τα λόγια της αρχαίας σοφίας.

Και μου είπε ο γέροντας: «Δε μπορώ να σου δώσω τον πίνακα, μόνο αποστήθισε τα λόγια τα γραμμένα, και πάρτα μαζί σου χαραγμένα στη μνήμη. Ύστερα μελέτησε μόνος σου τη σοφία αυτών των λόγων, κι όταν νιώσεις έτοιμος, φύγε και περιπλανήσου σ’ όλη την οικουμένη, να την διδάξεις στους ανθρώπους, Αλλά να διδάξεις τη σοφία των λόγων αυτών, κι όχι τα ίδια τα λόγια. Διότι ο λόγος αυτός ο γραμμένος, είναι τέλειος στη διατύπωσή του, και αν ληφθεί κατά λέξιν και ως έχει, μπορεί να χρησιμεύσει τόσο για καλό, όσο και για το κακό. Άφησε λοιπόν τους ανθρώπους να φανταστούν όποια σοφία τους ταιριάζει, κι ας προκύψει από τον καθένα ένας δικός του ξεχωριστός σμαραγδένιος πίνακας, ένας δικός του νόμος και λόγος. Μόνο έτσι ο άνθρωπος θα μπορέσει ν’ αποβάλει τον εγωϊσμό του, τις επιθυμίες για πλαστά δημιουργήματα, τη μανία για πλούτη κι εξουσία, τον πόλεμο και τις σφαγές. Μόνο έτσι θα ορίσει την ελευθερία του, αλλά και τα όρια αυτής της ελευθερίας που του ορίζει η κοινωνία μέσα στην οποία ζει. Διότι το μεγάλο έργο, δεν είναι της ύλης ή της ζωής, του σώματος ή της ψυχής. Το μεγάλο έργο βρίσκει την πραγμάτωσή του στο πνεύμα, το ενοποιητικό, το αρχέγονο, αυτό που δε μπορούμε ν’ αντιληφθούμε παρά μόνο με τα μάτια της ψυχής.»

Διάβασα προσεκτικά το κείμενο στον πίνακα, και το αποστήθησα.

Πορεύτηκα στη ζωή όσο καλύτερα μπορούσα, και δεν επεχείρησα να διδάξω πριν ολοκληρώσω πρώτα τον δικό μου πίνακα, με το δικό μου τρόπο, τα δικά μου λόγια, για τη δική μου γνώση. Κι επειδή δεν παραβαίνω την εντολή του Τρισμέγιστου, τα παραθέτω, ζητώντας από τους αναγνώστες να μην τ’ ακολουθήσουν κατά γράμμα, αλλά να επιχειρήσουν (αν θέλουν) τη διατύπωση του δικού τους Σμαραγδένιου Πίνακα. Όπως έκαναν πριν από μένα, οι Jabir Ibn Hayyan, Galieni Alfachimi, Sigismund Bacstrom, Issac Newton, Kriegsmann, Fulcanelli, Idris Shah και τόσοι άλλοι.

1. Ιδού, αληθώς λέγω, απολύτως και αναμφιβόλως.
2. Ό,τι είναι ορατό είναι αντικατοπτρισμός αυτού που είναι αόρατο, κι ό,τι είναι αόρατο πηγή αυτού που είναι ορατό.
3. Το αόρατο φάσμα εντός και εκτός, ανάμεσα και γύρω, είναι το εν το ενιαίο.
4. Πάντα τα διαχωρισμένα, ορατά και αόρατα, προέρχονται από το ένα, το αδιαχώρητο, το ενιαίο και το φάσμα του, κι αυτό το φάσμα γίνεται λογισμός.
5. Ο λογισμός, έχει τη φωτιά πατέρα και το ύδωρ μητέρα, ο αήρ το έσπειρε κι η γη το έθρεψε στο βυζί της.
6. Είναι ο δημιουργός όλων των θαυμαστών και της τελείωσης αυτού του κόσμου, και η δύναμή του ακεραία.
7. Η φωτιά να ξεχωρίσει από τη γη, το διακριτό από το αδιάκριτο.
8. Ανυψώνεται από το νερό στον αέρα, και αναδεικνύεται σε κυβερνήτη του αοράτου.
9. Μ’ αυτό τον τρόπο το φως θα διώξει το σκοτάδι, και το έργο του λογισμού γίνεται τέχνη.
10. Αυτή είναι η υπέρτατη δύναμη του λογισμού, γιατί ξεπερνάει το διακριτό και διεισδύει στο αδιάκριτο.
11. Έτσι μαθαίνει ο λογισμός πως δημιουργήθηκε ο κόσμος, και με τον ίδιο τρόπο πορεύεται προς τη γνώση.
12. Αλλά η γνώση αυτή είναι τρισυπόστατη.

Κυριακή, Οκτωβρίου 22, 2006

Η ΚΑΡΟΛΙΝΑ ΤΟ ΜΑΗ


ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ !!!


Τόχω πει κι άλλοτε, θεωρώ τον εαυτό μου τον πιό τυχερό άνθρωπο στον κόσμο, γιατί μου δόθηκε να ζήσω από μέσα κάποιες από τις σημαντικότερες στιγμές της Ιστορίας, και συνάμα να γνωρίσω από κοντά πολλές από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του 20ού αιώνα.

Ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα που είδα να γεννιέται μπροστά μου, είναι οι Γενικευμένες Καταλήψεις του Μάη 68, στις οποίες μάλιστα συμμετείχα, έστω κατά το 1:1.000.000 ! Μπορώ λοιπόν να πω ψύχραιμα και από απόσταση, πως το σημαντικότερο στοιχείο των Καταλήψεων, είναι αυτό το ΚΟΙΝΟ ΑΙΣΘΗΜΑ που απορρέει, που μας μεθάει, που ελευθερώνει την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη.

Ακούω αυτές τις μέρες ένθεν και ένθεν, πως οι Καταλήψεις πρέπει να καταργηθούν, γιατί είναι... παράνομες! Σιγά την ανακάλυψη! Μα φυσικά κι είναι παράνομες, κι αυτή είναι η δύναμή τους, μιά και αποτελούν ομαδική εκδήλωση, που νομιμοποιεί την παρανομία!

Αλλίμονό μας λοιπόν αν... τις νομιμοποιήσουνε, και καταντήσουν κάτι σαν το μνημόσυνο του Πολυτεχνείου κάθε χρόνο! Αλλίμονό τους όμως αν επιχειρήσουν να τις "απαγορεύσουν", γιατί αυτό μόνο βίαια μπορεί να γίνει, και η βία ενάντια στο Κοινό Αίσθημα, σπάει το κέλυφος της νάρκωσης και της αδιαφορίας του μεγάλου πλήθους.

Μόνο που πρέπει ν' αντιμετωπισθούν δύο κίνδυνοι, γιά να γίνει "σωστά" μία κατάλειψη:

1. Να μην περάσουν μέσα οι κομματικές, συνδικαλιστικές ή-και ιδεολογικές δομές του διαχωρισμού, που θα μετατρέψουν την Κατάλειψη σε μικρογραφία-παρωδία της Βουλής, ή και ενός Συνδικαλιστικού Σωματείου.

2. Να μην ξεσπάσει η συσσωρευμένη οργή των καταληψιών, παρά μόνο σε ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ, ΕΝΟΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΕΣ διαδικασίες.

Η Κατάλειψη πρέπει να είναι μιά χαρούμενη εκδήλωση, γεμάτη δημιουργία, διάλογο, ψυχαγωγία, κι αυτά να είναι η καλύτερη βιωμένη πρόταση μιάς Αληθινής Παιδείας που ονειρευόμαστε.

Τρίτη, Οκτωβρίου 17, 2006

El Greco


Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑ

Κι επισήμως λοιπόν. Πατριάρχης και Αρχιεπίσκοπος, χέρι-χέρι, να ευλογούν τη Σύναξη των Τραπεζών! "Γιά την οικονονμία του... λαού" μας είπανε! Φυσικά το Βατικανό τους έχει προλάβει, με την Τράπεζα του... Αγίου Πνεύματος (Banco di Santo Spirito).

Το χρήμα, είναι ένα Μέσον, όπως άλλωστε σε πνευματικό επίπεδο, μέσον είναι και ο Λόγος του ανθρώπου. Ένα μέσον, γιά να πετύχεις κάποιον Σκοπό. Είτε αυτός λέγεται Ευημερία, άλλοι θέλουν να είναι η Αταξική Κοινωνία, ακόμα κάποιοι που ονειρεύονται την Ουτοπία.

Γιά τους Ναϊτες-Σταυροφόρους μάλιστα, αυτούς τους εφευρέτες των Τραπεζών, το χρήμα που αντάλασσαν από τόπο σε τόπο γιά να μην το κουβαλάνε πάνω τους και τους το φάνε οι ληστές, είχε γιά σκοπό την "απελευθέρωση" της Ιερουσαλήμ. Κάτι είναι κι αυτό...

Στον 20ό άιώνα, είδαμε την ραγδαία μετατροπή αυτού του Μέσου, σε... Σκοπό. Και φυσικά χάθηκε η Ουτοπία, μαζί της και η ελπίδα, η ευτυχία, η ελευθερία και τόσα άλλα ωραία πράγματα. Αυτοσκοπός λοιπόν, φαύλος κύκλος, γιγάντιος οργιαστικός αυνανισμός, αποπνευματοποίηση, απαξίωση κάθε έννοιας της δημιουργίας, ακόμα-ακόμα και της Παραγωγής.

Ο Ιησούς, όποιος και να ήταν, ό,τι και να υπήρξε, χρησίμευσε τα πρώτα χρόνια του Χριστιανισμού ως ένα πανίσχυρο Μέσον, γιά την επικοινωνία του ανθρώπου με τον Θεό του. Βέβαια ο μύθος του, χρησιμοποιήθηκε και γιά πολέμους, σφαγές, ολοκληρωτισμούς, πάντα όμως με το πρόσχημα ενός κάποιου Σκοπού, που καλώς ή κακώς, στο επίπεδο του νοητού, ήταν ένας σκοπός Ιερός.

Σιγά-σιγά, ο Σκοπός μετατέθηκε μετά θάνατον, και συνάμα ο Ιησούς-Μέσον συγχωνεύτηκε με τον Θεό-Σκοπό και το Άγιο Πνεύμα-Μέσον του Μέσου! Η Αγία Τριάδα, φιλιόκβε ή μη φιλιόκβε, μετέτρεψε τον Ιησού σε Σκοπό, δηλαδή φαύλο κύκλο, δηλαδή αποπνευματικοποίηση, δηλαδή φαντασίωση των Νυμφίων προς αυνανισμό.

Μήπως λοιπόν, και ο Χριστιανισμός θάπρεπε να μετωνομασθεί σε Χρηματισμό;

Εκείνος, μαστίγωσε τους τοκογλύφους που μετέτρεψαν τον "Οίκο του Πατρός σε Οίκον Εμπορίου"... Ποιός άραγε θα μαστιγώσει τους Νέους Τοκογλύφους, που βάλαν γιά ταμπέλα Banco di Santo Spirito;

Πέμπτη, Οκτωβρίου 12, 2006

Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ MAGRITTE


ΤΟ ΕΣΟΥΡΟΥ

Λέγεται Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, και δουλειά του είναι ν' ασκεί ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ. Αυτή είναι η αλήθεια, η καθαρή, συμφωνημένη, θεσμοθετημένη και νομότυπη αλήθεια, κι οι φωνασκίες ακούγονται μόνο όταν κάποιοι από το Καρτέλ των Καναλιών, δεν κρατούν τη... μπέσα!

Το είχαμε αντιμετωπίσει και τότε, που ζητάγαμε την ΠΛΗΡΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ της προληπτικής λογοκρισίας στον Κινηματογράφο, μιάς λογοκρισίες που αποτελεί ΚΑΤΑΦΩΡΗ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ, και μας την πέσανε πανικόβλητοι Παραγωγοί, Διανομείς και Αιθουσάρχες! "Αν καταργηθεί η Επιτροπή που μας δίνει αυτό το κωλόχαρτο, θα είμαστε έρμαια του κάθε εισαγγελέα, του κάθε ενδιαφερόμενου και του κάθε πολίτη, και γιά κάθε ταινία."

Είπαμε τότε: "Βρήτε το κουράγιο να πορευτείτε, κι αναλαμβάνομε εμείς (Σκηνοθέτες και άλλοι Δημιουργοί) την υπεράσπιση των ελευθεριών μας". Γιατί ο Νόμος που προστατεύει τους Πολίτες, είναι επαρκής, και ξέρομε να τον σεβόμαστε. Όμως δε θα σταματήσει η Τέχνη να εξελίσσεται, και να προτείνει νέες αρχές, νέες πολιτικές, ακόμα και νέες ηθικές (είναι τότε που απαγορεύονταν επί ίσοις όροις, η "Εμμανουέλα" και η "Καγκελόπορτα"!)

Η ίδια κουβέντα έγινε και όταν θεσμοθετήθηκαν τα Ιδιωτικά Τηλεοπτικά Κανάλια. Φτιάξτε μας ένα ΕΣΟΥΡΟΥ εκεί, να ορίζει επισήμως τους κανόνες της έμμεσα ή άμεσα προληπτικής λογοκρισίας, και να γλυτώνουμε τις εκατοντάδες ή-και χιλιάδες μηνύσεις από τους θιγόμενους.

Έτσι ξεκίνησε το ξεχαρβάλωμα της Τηλεόρασης, με τις κατάφωρες προσβολες της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, σ' όλα τα πεδία και όλα τα στρώματα, και το ΕΣΟΥΡΟΥ να... "τιμωρεί" δειγματοληπτικά κάποια παραπτώματα, γιά να έχουν το άλλοθι τα κανάλια να αναπτύσσουν την ασυδοσία τους.

Μόνο που καμιά φορά, το παρακάνει σε μεροληψία στο εσωτερικό του Καρτέλ, και τότε όλοι αρχίζουν να φωνασκούν...

Τετάρτη, Οκτωβρίου 11, 2006

Τρίτη, Οκτωβρίου 10, 2006

RAMADAN KARIM

Διανύομε τον μήνα του Ραμαζανιού.
Στη Δύση του ηλίου, το κανόνι.
Πριν την Ανατολή, μέσα στην ησυχία της νύχτας, ο Μουσαχαράτι (Ξυπνητής):
"Έσχα γιά νάϊεμ, Ιάλλι μπιτ ντάϊεμ"
(Ξύπνα κοιμισμένε, εσύ που νηστεύεις")
Κι η σιωπή σπάει, με φωνές, μουσικές εξαίσιες, πολυφωνική δυσαρμονία.
Ζωή με Ζ κεφαλαίο.

Κάθε χρόνο, με το Ραμαζάνι, βγαίνουν οι νέες ποικιλίες των χουρμάδων.
Και κάθε χρόνο, οι πωλητές της μεγάλης αγοράς του Ροντ ελ Φάραγκ, δίνουν τις νέες ονομασίες στις ποικιλίες των ποιοτήτων.
Φέτος, η καλύτερη (και ακριβότερη) ποιότητα, ονομάστηκε Νασράλλα.
Η δεύτερη σε ποιότητα, αλλά αρκετά ακριβή, ονομάστηκε Ούγκο Τσάβεζ.
Η πιό φτηνή και κακή ποιότητα, φυσικά, Μπους!

Ευλογημένο ραμαζάνι.

ΣΤΟ ΚΑΪΡΟ

Η "Γέφυρα των Λεμονιών", είναι μιά σιδερένια γέφυρα που περνάει πάνω από τις γραμμές των τραίνων, μιά και ο Κεντρικός Σιδηροδρομικός Σταθμός Bab el Hadid είναι εκεί πίσω αριστερά, στην πλατεία που μέχρι πρόσφατα λεγόταν Ramsis Square.

Οι ντόπιοι τη λένε Kubri el Lemoun, ενώ οι λεβαντίνοι αντί γιά Pont des Citrons ή Lemon Bridge, τη λέγαν πάντα Pont Limoun.

Στην είσοδο της γέφυρας, ήταν παλιά μιά υπαίθρια λαχαναγορά, κι ίσως γι αυτό την είπαν έτσι, όπως στα δικά μας Λεμονάδικα.

Από δω και πίσω μας, είναι η βόρεια συνοικία του Καϊρου που λέγεται Σούμπρα, παράλληλα με τον Νείλο, που τα παλιά τα χρόνια πλημμύριζε κάθε καλοκαίρι με τις βροχές στη λίμνη Βικτόρια. Κι ενώ η Σούμπρα χτίστηκε τον 19ο αιώνα ως παραθεριστικός τόπος γιά τους πασάδες και τους μπέηδες, με τα χρόνια έγινε στέκι των Κοπτών, των Ελλήνων, των Μαλτέζων και φυσικά των (επίσης φτωχών) Αιγυπτίων.

Από την άλλη μεριά, απέναντι, περνάς προς το κέντρο του Καϊρου, από την οδό Emad el Dine (όπου ήταν τόσο το Ελληνικό Προξενείο όσο και η Ένωση Αποφοίτων Αμπετείου), και φτάνεις στην πρώην Sharee Fouad και νυν 26ης Ιουλίου, όπου βρίσκονταν τα Μικτά Δικαστήρια, το Σινεμά Ρίβολι, τα καταστήματα Σέμλα, και φυσικά η Αμπέτειος Σχολή.

Η Sharee Fouad τελειώνει αριστερά στην Πλατεία της Όπερας, με το άγαλμα του Ιμπραήμ πάνω στο άλογο να δείχνει με το δάχτυλο την Ελλάδα, και ο κήπος της Εζμπεκία, που μέσα είχε το αναψυκτήριο Green Park (είδα εκεί τόσο τον Νίκο Γούναρη όσο και τον Μανώλη Χιώτη με την 13άχρονη Μαίρη Λίντα), και στα κάγκελα του κήπου γύρω-γύρω, κρεμασμένα, μεταχειρισμένα βιβλία αγγλικά, γαλλικά, ελληνικά, ιταλικά και λίγα αραβικά.

Έξη χρόνια στο Γυμνάσιο, διέσχιζα αυτή τη γέφυρα πεζή, γιά να κάνω οικονομία τα 2 γρόσια του τραμ, και να τ' ακουμπίσω το απόγευμα στην Εζμπεκία, 1 γρόσι το βιβλίο, να φτιάξω τη βιβλιοθήκη μου. Όταν με το καλό κυκλοφόρησαν τα Νέα Ελληνικά του Ρένου Αποστολίδη, μου χρειαζόταν μιά βδομάδα ποδαρόδρομος, γιατί το περιοδικό κόστιζε 10 γρόσια!

Το είπα αυτό μιά μέρα στον Ρένο, κι εκείνος ο αφιλότιμος όταν πήγε στο Κάϊρο γιά την ιστορία του Μεγαλέξανδρου, επεχείρησε να κάνει με τα πόδια τη διαδρομή του πάλαι ποτέ "θαυμαστή" του, τιμής ένεκεν... Μου τόπε όταν γύρισε, και με πιάσανε τα κλάμματα.

PONT LIMOUN


ΚΑΔΜΟΣ

Αυτή τη φορά θα πω μόνο πως ο τίτλος αφορά το σχολικό περιοδικό που είχαμε στην Αμπέτειο Σχολή του Καϊρου, η τάξη του 1953. Ίσως γιά να με ξαναφέρει στην παιδική και εφηβική ονειροπόληση, που με ήθελε ποιητή, να δημοσιεύω τα σονέτα μου στην φιλολογική σελίδα του Γλαύκου Αλιθέρση, στην "Ημέρα" Αλεξανδρείας.

Θ' αφήσω τη θεματολογία να κυλήσει ανάλογα με τον καιρό, αλλά φυσικά η βασική οπτική δε μπορεί να ξεφύγει από τον σύγχρονο "αιώνα της αγωνίας" (κατά τον Dodds) που διανύομε.

Κέφι νάχουμε.