Πέμπτη, Οκτωβρίου 12, 2006

ΤΟ ΕΣΟΥΡΟΥ

Λέγεται Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, και δουλειά του είναι ν' ασκεί ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ. Αυτή είναι η αλήθεια, η καθαρή, συμφωνημένη, θεσμοθετημένη και νομότυπη αλήθεια, κι οι φωνασκίες ακούγονται μόνο όταν κάποιοι από το Καρτέλ των Καναλιών, δεν κρατούν τη... μπέσα!

Το είχαμε αντιμετωπίσει και τότε, που ζητάγαμε την ΠΛΗΡΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ της προληπτικής λογοκρισίας στον Κινηματογράφο, μιάς λογοκρισίες που αποτελεί ΚΑΤΑΦΩΡΗ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ, και μας την πέσανε πανικόβλητοι Παραγωγοί, Διανομείς και Αιθουσάρχες! "Αν καταργηθεί η Επιτροπή που μας δίνει αυτό το κωλόχαρτο, θα είμαστε έρμαια του κάθε εισαγγελέα, του κάθε ενδιαφερόμενου και του κάθε πολίτη, και γιά κάθε ταινία."

Είπαμε τότε: "Βρήτε το κουράγιο να πορευτείτε, κι αναλαμβάνομε εμείς (Σκηνοθέτες και άλλοι Δημιουργοί) την υπεράσπιση των ελευθεριών μας". Γιατί ο Νόμος που προστατεύει τους Πολίτες, είναι επαρκής, και ξέρομε να τον σεβόμαστε. Όμως δε θα σταματήσει η Τέχνη να εξελίσσεται, και να προτείνει νέες αρχές, νέες πολιτικές, ακόμα και νέες ηθικές (είναι τότε που απαγορεύονταν επί ίσοις όροις, η "Εμμανουέλα" και η "Καγκελόπορτα"!)

Η ίδια κουβέντα έγινε και όταν θεσμοθετήθηκαν τα Ιδιωτικά Τηλεοπτικά Κανάλια. Φτιάξτε μας ένα ΕΣΟΥΡΟΥ εκεί, να ορίζει επισήμως τους κανόνες της έμμεσα ή άμεσα προληπτικής λογοκρισίας, και να γλυτώνουμε τις εκατοντάδες ή-και χιλιάδες μηνύσεις από τους θιγόμενους.

Έτσι ξεκίνησε το ξεχαρβάλωμα της Τηλεόρασης, με τις κατάφωρες προσβολες της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, σ' όλα τα πεδία και όλα τα στρώματα, και το ΕΣΟΥΡΟΥ να... "τιμωρεί" δειγματοληπτικά κάποια παραπτώματα, γιά να έχουν το άλλοθι τα κανάλια να αναπτύσσουν την ασυδοσία τους.

Μόνο που καμιά φορά, το παρακάνει σε μεροληψία στο εσωτερικό του Καρτέλ, και τότε όλοι αρχίζουν να φωνασκούν...

Δεν υπάρχουν σχόλια: