Τρίτη, Οκτωβρίου 17, 2006

Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑ

Κι επισήμως λοιπόν. Πατριάρχης και Αρχιεπίσκοπος, χέρι-χέρι, να ευλογούν τη Σύναξη των Τραπεζών! "Γιά την οικονονμία του... λαού" μας είπανε! Φυσικά το Βατικανό τους έχει προλάβει, με την Τράπεζα του... Αγίου Πνεύματος (Banco di Santo Spirito).

Το χρήμα, είναι ένα Μέσον, όπως άλλωστε σε πνευματικό επίπεδο, μέσον είναι και ο Λόγος του ανθρώπου. Ένα μέσον, γιά να πετύχεις κάποιον Σκοπό. Είτε αυτός λέγεται Ευημερία, άλλοι θέλουν να είναι η Αταξική Κοινωνία, ακόμα κάποιοι που ονειρεύονται την Ουτοπία.

Γιά τους Ναϊτες-Σταυροφόρους μάλιστα, αυτούς τους εφευρέτες των Τραπεζών, το χρήμα που αντάλασσαν από τόπο σε τόπο γιά να μην το κουβαλάνε πάνω τους και τους το φάνε οι ληστές, είχε γιά σκοπό την "απελευθέρωση" της Ιερουσαλήμ. Κάτι είναι κι αυτό...

Στον 20ό άιώνα, είδαμε την ραγδαία μετατροπή αυτού του Μέσου, σε... Σκοπό. Και φυσικά χάθηκε η Ουτοπία, μαζί της και η ελπίδα, η ευτυχία, η ελευθερία και τόσα άλλα ωραία πράγματα. Αυτοσκοπός λοιπόν, φαύλος κύκλος, γιγάντιος οργιαστικός αυνανισμός, αποπνευματοποίηση, απαξίωση κάθε έννοιας της δημιουργίας, ακόμα-ακόμα και της Παραγωγής.

Ο Ιησούς, όποιος και να ήταν, ό,τι και να υπήρξε, χρησίμευσε τα πρώτα χρόνια του Χριστιανισμού ως ένα πανίσχυρο Μέσον, γιά την επικοινωνία του ανθρώπου με τον Θεό του. Βέβαια ο μύθος του, χρησιμοποιήθηκε και γιά πολέμους, σφαγές, ολοκληρωτισμούς, πάντα όμως με το πρόσχημα ενός κάποιου Σκοπού, που καλώς ή κακώς, στο επίπεδο του νοητού, ήταν ένας σκοπός Ιερός.

Σιγά-σιγά, ο Σκοπός μετατέθηκε μετά θάνατον, και συνάμα ο Ιησούς-Μέσον συγχωνεύτηκε με τον Θεό-Σκοπό και το Άγιο Πνεύμα-Μέσον του Μέσου! Η Αγία Τριάδα, φιλιόκβε ή μη φιλιόκβε, μετέτρεψε τον Ιησού σε Σκοπό, δηλαδή φαύλο κύκλο, δηλαδή αποπνευματικοποίηση, δηλαδή φαντασίωση των Νυμφίων προς αυνανισμό.

Μήπως λοιπόν, και ο Χριστιανισμός θάπρεπε να μετωνομασθεί σε Χρηματισμό;

Εκείνος, μαστίγωσε τους τοκογλύφους που μετέτρεψαν τον "Οίκο του Πατρός σε Οίκον Εμπορίου"... Ποιός άραγε θα μαστιγώσει τους Νέους Τοκογλύφους, που βάλαν γιά ταμπέλα Banco di Santo Spirito;